dinsdag 1 oktober 2024

ACTIEPLAN "Bomen" in 2025 door het Departement Natuur en Bos van Viroinval

Beste Eigenaars,


Er is overeengekomen met het Departement Natuur en Bos (le Département de la Nature et des Forêts kortweg DNF) van Viroinval dat ze in 2025 regelmatig aanwezig zullen zijn in het domein van de Nobertijnen. Ze zullen een inspectie uitvoeren van de bomen langs de wegen. Dit om het risico op het omvallen van dode of zieke bomen op de openbare wandel- en fietspaden in het domein zo veel mogelijk te beperken.

Naast deze inspecties in 2025, herinneren wij elke perceeleigenaar er nadrukkelijk aan dat het hun verantwoordelijkheid is om hun beboste perceel te beheren zoals een voorzichtig en redelijk persoon dat zou doen. Dit houdt onder andere in dat bomen die een ernstig risico kunnen vormen voor personen die zich op het domein begeven, moeten worden gekapt.

Het is ook aan de eigenaar om de nodige administratieve stappen te ondernemen bij de gemeente (stedenbouw) om een gevaarlijke boom, die de openbare veiligheid bedreigt, te mogen kappen. Als een eigenaar twijfels heeft over de gezondheid van een boom of de te nemen maatregelen, kan hij altijd contact opnemen met de vertegenwoordiger van de DNF in Viroinval, die bereid is om ter plaatse te komen en een advies uit te brengen. 

Alvast bedankt aan iedereen,

Het Bestuur