Fauna en flora

Het natuurpark Viroin-Hermeton heeft een oppervlakte van meer dan 20.000 ha en strekt zich uit over de fusiegemeenten Doische en Viroinval. Het park beslaat 4 geografische zones: Condoz de L'Hermeton, Fagne schisteuse, Calestienne en Ardenne. 
Het gebied telt 19 natuurreservaten.
Het Domaine des Nobertins ligt in Oignies, één van de 8 deelgemeenten van Viroinval. Hier strekt het natuurpark zich uit tussen Couvin en de Franse grens.
Het natuurpark Viroin-Hermeton bevat een zeer rijke, afwisselende verbazingwekkende submediterrane flora. Kogelbloemen, Zonneroosje, Ganzeriken, Gentianen, Nieskruid, ... en wilde orchideeën vormen een waar bloementapijt op de onbeboste percelen.
Meren, rivieren, bronnen, kronkelige valleien, steile hellingen en diepe bossen; de valleien van het levende water, een unieke natuurlijke rijkdom in België!









foto's: Frans Coppens (Gewone Ereprijs, Grote muggenorchis , Hondsroos, Slangenkruid, Wondklaver, Gelderse roos, koningskaars)

In het noordelijke gedeelte van het park loopt de Calestienne, een ongeveer 130 kilometer lange kalkstrook waarvan een deel geërodeerd is. Ze loopt van Trélon net over de Franse grens in het westen to Aywaille in de provincie Luik in het oosten. Ze vormt de overgang tussen de lagergelegen Fagne-Famenne in het noorden en de Ardennen in het zuiden. De heuvelachtige, met stenen bezaaide bodem is niet echt geschikt voor landbouw maar schapen en geiten vinden er wel droge planten naar hun smaak.
Zeer karakteristiek voor het natuurpark zijn de kalkgraslanden, kalksteenheuvels, grotten en diepe kloven. De meest bekende zijn le Fondry des Chiens en le Fondry Matricolo.
Le Fondry de Chiens, een geklasseerd natuurreservaat gesitueerd rond Nismes, is de meest gekende van de twee.  
In dit natuurreservaat bevinden zich bizarre rotsformaties die lijken op 'Canyons' (Rocky Mountains in Amerika). Het dertig meter diepe en tweehonderd meter brede ravijn werd door het water uitgesleten in de kalkrots.

                                                          foto's: Marianne
                                                       
                                                          foto: Frans Coppens

Naast de formidabele flora zoals wilde orchideeën en andere typische kalkminnende planten is de streek ook bekend om zijn rijke entomofauna (insectensoorten). 

                  boktor                                                       dar

                                                               meikever

foto's: Frans Coppens

In de zomer zijn er tal van zeldzame sprinkhanen te vinden: Sabelsprinkhaan, Breedscheenjuffer, Lantaarntje en Blauwvleugelsprinkhaan, ...



foto's nl.wikipedia.org: blauwvleugelsprinkhaan, breedscheenjuffer
 
Ook vlindersoorten zoals: Oranje zandoogje, Koevinkje, Bruin zandoogje, Paarse parelmoervlinder, Groot dikkopje, Geelsprietdikkopje, Zwartsprietdikkopje, Tweekleurig hooibeestje, Grote parelmoervlinder, Grote weerschijnvlinder en Dwergblauwtje vallen er te bewonderen.


foto's nl.wikipedia.org: dwergblauwtje, parelmoervlinder, groot dikkopje

foto: Vic Puype: (Grote weerschijnvlinder)

Vogelliefhebbers komen hier ook ruimschoots aan hun trekken, de kwartelkoning, de nachtegaal, de klapekster, de sprinkhaanrietzanger, ... kan je hier horen en zien. 


foto's nl.wikipedia.org: nachtegaal, kwartelkoning, sprinkhaanrietzanger

Verder zijn er ook nog de gekamde watersalamander, muurhagedissen, de zwarte adder, bergkrekels, kevers, libellen, ringslangen, dassen, wilde katten, wilde zwanen, nachtzwaluwen en het steenuiltje te bewonderen. 
                                                                


hagedis (foto:Frans Coppens)                   vuursalamander (foto: Vic Puype)





-->
Adder, ringslang, gladde slang, hazelworm (foto's: Vic Puype)

Liefhebbers van paddenstoelen, die alom aanwezig zijn in de herfst, komen hier zeker ook aan hun trekken, nevelzwam, vliegenzwam, houtzwam, boleten, kokerzwam, ...
Kortom, een waar paradijs voor de natuurliefhebber.
                                                            nevelzwam  
foto: Freddy Goubert                       

Nog een paar prachtige foto's van paddenstoelen door Frans Coppens. 
                 vliegenzwam                                                   houtzwam                   
                                                        


               boleten                                                        kokerzwam







Door het natuurparkt lopen twee bronrivieren, de Eau Noire en de Eau Blanche. De Eau Noire, het zwarte water (het riviertje kleurt donker door de turfresten die het meevoert) ontspringt te Cul-des-Sarts in het uiterste zuiden van de provincie Namen. Even voorbij Couvin gaat een deel van de rivier ondergronds door de “Grottes de Neptune”. De Eau Blanche, het witte water, ontspringt te Seloignes in het uiterste zuiden van de provincie Henegouwen. Ze vloeit door de Calestienne, even voorbij Mariembourg tussen Nismes en Dourbes, bij de “Roche à Lomme” vloeien de twee rivieren samen om de Viroin te vormen.
Aan de kerk te Nismes start er een wandeling (9km) doorheen dit bijzondere landschap. Draag goed schoeisel want er zitten echt wel wat kuitenbijters tussen.
                                                                 l'Eau noir in Nismes (foto: Marianne)
 

In het zuidelijke gedeelte bevinden zich de Ardennen en bestaat de vegetatie vooral uit loofbossen en mooie grote varens. Het Domaine des Nobertins maakt deel uit van dit prachtige bosrijke gebied.  



 foto's: Marianne

De Ardennen zijn dicht bebost met als gevolg dat er veel wilde dieren verblijven zoals wilde zwijnen, herten, roofvogels, moeflons, vossen, reeën en dergelijke.


                                   foto's: Vic Puype (everzwijnen, vos, boommarter)



                                             foto: Frans Coppens (ree)


                                         

                                                   foto nl.wikipadia.org: moeflon


Vogels in ons bos: boomklever,...
                                            foto: Frans Coppens



Dit soort kevertje zie je heel vaak in het bos, ik denk dat het een gewone voorjaarsmestkever is. 
                                                                foto Marianne

-->
Heel mooi is ook het Vingerhoedskruid dat hoog uitsteekt boven de vele varens. De plant wordt 30-150 cm groot en bloeit van mei tot oktober. Nog leuke namen voor deze plant zijn 'Pijpenkop of poppenschoentje'.
Een plant kan meer dan negentig bloemen hebben en duizenden zaadjes. Deze plant is zeer giftig!
De plant wordt gerekend tot de zogenaamde heksenkruiden. Een heksenkruid is een plant die volgens vertellingen veelvuldig is gebruikt door zogenaamde heksen en kruidenvrouwen vanwege een bepaalde werking. De heksenkruiden (of delen van de planten) bevatten stoffen met bepaalde hallucinogene, verdovende, geneeskrachtige, rustgevende of andere werking. De planten zijn vaak zeer giftig, vergiftigingsverschijnselen kunnen soms al optreden bij aanraking met de huid. (nl.wikipedia.org)
                                               foto: Frans Coppens


In mei en juni is de bosaardbei ook alom aanwezig.
                                            foto nl.wikipedia.org

De afstand tot de zee en het reliëf hebben een invloed op het klimaat. De Ardennen vormen de eerste hindernis voor buien die vanaf zee komen en zijn daarom zeer regenachtig. Ook is het er vanwege de hoogte over het algemeen 5° koeler dan in lager gelegen gebieden. In de maanden november tot maart is het een sneeuwrijke gebied en een sneeuwlaag van 50-60 cm is dus geen uitzondering. In een zeer strenge winter met veel neerslag is een sneeuwlaag van 70 cm niet uitgesloten, enkele keren per eeuw ligt er in de Ardennen meer dan een meter sneeuw. (nl.wikipedia.org)
Marianne


Onderaan deze pagina, na "reacties", kan je op startpagina klikken, zo kom je snel weer bovenaan bij de kop terecht.