donderdag 18 juli 2024

Wat is er met het water aan de hand?

 Beste eigenaars,

Wat is er met het water aan de hand? 

De voorbije weken waren er problemen met het water. Delen van het domein hadden even - of langer - geen water. Hoe ontstaan die problemen? Hier een woordje uitleg.

 

We hebben een netwerk uit de jaren ’70 van buizen die de chalets verbinden met watervoorraden. Dit netwerk bestaat uit oude plastic Socarex buizen die in de grond naast de wegen zijn ingegraven. Initieel was gedaan ‘zo goed als het kon’ voor vrijwilligers: de buizen werden zonder meer in een greppel gelegd.

Dat zorgde voor problemen omdat de buizen in contact kwamen met stenen in de grond, wat voor lekken zorgde.

 

De voorbije jaren is 70% oude buizen vervangen door nieuwe stevigere Socarex  buizen die op een een zandbed liggen én beschermd zijn. In dat deel waren er geen problemen meer, deze vernieuwing werpt haar vruchten af!

 

Maar er blijft nog 30% te vernieuwen. Die werken voorzien we de volgende kwartalen, want dat kost best wat geld. Daarenboven hebben we niet alleen buizen te onderhouden, maar ook waterputten, watervoorraden, pompen en sensoren in het domein. Ook dat pakken we aan: we leggen een voorraad reservepompen aan, oude pompen vernieuwen we. Sensoren stellen we optimaal af en we evalueren of extra grote watervaten zinvol zijn.

 

We zijn bijna klaar met de aansluiting aan het stadsnetwerk ter hoogte van restaurant K d’or. Het laatste deel van de installatie wordt afgerond midden augustus, de grote werken zijn reeds klaar. Dan zijn we ook in geval van problemen of droogte voorzien van water. In een later artikel leggen we haarfijn uit hoe we dit stadswater gaan gebruiken, verdelen en factureren. 

 

Tot slot reageren we zo snel mogelijk als er een probleem is: Stan, Serge & Tim zijn van onschatbare waarde! Je merkt het, we zijn druk in de weer om problemen op te lossen én te voorkomen.

 

Waterweetjes 

  • We kunnen 60.000 liter water per dag oppompen om iedereen van water te voorzien.
  • We verbruiken tussen de 25.000 en 45.000 liter per dag.
  • We vertrouwen op SADDEK uit Fumay om lekken te herstellen, ze werken reeds lang voor ons.
  • We hebben 1 watertoren, 3 waterputten, 1 waterreservoir en kilometers meter buis. 

Hartelijke groeten,

Yves.