woensdag 31 juli 2024

Het verslag van de vergadering van het bestuur van 17 juli 2024

      

Beste eigenaars,

Hieronder lezen jullie het verslag van de vergadering van het bestuur van 17 juli 2024.

Veel leesplezier!

Yves.

------------------------------------------------------

17 juli 2024 van 20.10 tot 21.50 uur via Google Meet


Aanwezig Bruno Vandereecken, Thierry Lepoutre, Nancy Grammens, Michel De Bock, Yves Braeckman.
Aanwezig als waarnemer: Rik Broeckx, Stan Maes.

De vergadering begint om 20.11 uur en eindigt om 21.59 uur.
  1. ANPR-camera's: Stan legt uit wat ANPR-camera's zijn en legt ook uit dat Chinese camera's geblokkeerd kunnen worden zodat ze niets naar China sturen. De camera's worden uitgebreider besproken en Yves bestelt online een Ring-camera. Wij zullen het zelf installeren
  2. Aankopen worden besproken. Nancy zal deze aankopen snel doen. Het gaat hierbij om een ​​reservepomp, accu's voor de elektrische bromfiets, signaalpalen voor gevaarlijke punten in de omgeving, een Dymo om de elektrakasten te nummeren en een Gratis abonnement voor internet in de garage.
  3. Stan wordt gevraagd om op het landgoed te komen wonen, maar Stan weigert. Hij voelt zich op zijn leeftijd niet fit genoeg om fulltime te blijven werken. Stan denkt na over hoe hij het domein best kan helpen.
  4. Kadaster. Thierry Lepoutre zal contact opnemen met het kadaster om een ​​afgevaardigde gegevensbescherming (DPO) te worden en de gegevens te kunnen raadplegen. Stan zal hem alle informatie geven.
  5. Stans vakantie. Stan vertrekt op 19 juli en zal niet de hele dag beschikbaar zijn, evenals 20 juli. Hij keert op 27 juli terug naar België en is eveneens onbereikbaar. Tijdens zijn verblijf zet hij de beltoon uit, maar hij kan terugbellen als u hem een ​​bericht stuurt. Het administratieve werk gaat op beperkt niveau door.
  6. Verbroedering met het dorp. Stan stelt voor om betere contacten te leggen met de dorpsbewoners. We zullen blijven nadenken over wat we kunnen doen.
  7. Het waterprobleem is uitgebreid besproken. We zullen een langetermijnplan ontwikkelen om het netwerk te verbeteren. Het eerste deel betreft de renovatie van de buis tussen perceel 119 en de eerste grote put.
  8. Werk aan de K d'Or. Stan licht toe wat er nog moet gebeuren:
  • De pomp en transformator moeten geleverd en geïnstalleerd worden.
  • Inasep moet de wateraansluiting, de meter en de kranen repareren.
  • Stan maakt een elektrisch plan en geeft dit aan de elektricien. Er wordt een lijst gemaakt met materialen die moeten worden aangeschaft. Stan koopt deze materialen omdat ze een Belgisch kwaliteitslabel moeten dragen.
  • Tim maakt een elektronische module die alles regelt.
 9. De blog wordt momenteel bewerkt. Yves gaat samenwerken met een vrijwilliger.

 10. Wifi in de omgeving van de garage - Tim is dit aan het voorzien.

 11. Het water op het domein: Stan meldt dat het water op het landgoed van uitzonderlijke kwaliteit is.
 Het behaalt betere resultaten dan Spa en Perrier. De analyse zal op de blog worden gepubliceerd.

Voor verslag: Stan Maes

donderdag 18 juli 2024

Wat is er met het water aan de hand?

 Beste eigenaars,

Wat is er met het water aan de hand? 

De voorbije weken waren er problemen met het water. Delen van het domein hadden even - of langer - geen water. Hoe ontstaan die problemen? Hier een woordje uitleg.

 

We hebben een netwerk uit de jaren ’70 van buizen die de chalets verbinden met watervoorraden. Dit netwerk bestaat uit oude plastic Socarex buizen die in de grond naast de wegen zijn ingegraven. Initieel was gedaan ‘zo goed als het kon’ voor vrijwilligers: de buizen werden zonder meer in een greppel gelegd.

Dat zorgde voor problemen omdat de buizen in contact kwamen met stenen in de grond, wat voor lekken zorgde.

 

De voorbije jaren is 70% oude buizen vervangen door nieuwe stevigere Socarex  buizen die op een een zandbed liggen én beschermd zijn. In dat deel waren er geen problemen meer, deze vernieuwing werpt haar vruchten af!

 

Maar er blijft nog 30% te vernieuwen. Die werken voorzien we de volgende kwartalen, want dat kost best wat geld. Daarenboven hebben we niet alleen buizen te onderhouden, maar ook waterputten, watervoorraden, pompen en sensoren in het domein. Ook dat pakken we aan: we leggen een voorraad reservepompen aan, oude pompen vernieuwen we. Sensoren stellen we optimaal af en we evalueren of extra grote watervaten zinvol zijn.

 

We zijn bijna klaar met de aansluiting aan het stadsnetwerk ter hoogte van restaurant K d’or. Het laatste deel van de installatie wordt afgerond midden augustus, de grote werken zijn reeds klaar. Dan zijn we ook in geval van problemen of droogte voorzien van water. In een later artikel leggen we haarfijn uit hoe we dit stadswater gaan gebruiken, verdelen en factureren. 

 

Tot slot reageren we zo snel mogelijk als er een probleem is: Stan, Serge & Tim zijn van onschatbare waarde! Je merkt het, we zijn druk in de weer om problemen op te lossen én te voorkomen.

 

Waterweetjes 

  • We kunnen 60.000 liter water per dag oppompen om iedereen van water te voorzien.
  • We verbruiken tussen de 25.000 en 45.000 liter per dag.
  • We vertrouwen op SADDEK uit Fumay om lekken te herstellen, ze werken reeds lang voor ons.
  • We hebben 1 watertoren, 3 waterputten, 1 waterreservoir en kilometers meter buis. 

Hartelijke groeten,

Yves.

Regelmatig wordt de kwaliteit van het water in het domein gecontroleerd.

Beste eigenaars,

Regelmatig wordt de kwaliteit van het water in het domein gecontroleerd.

Hier lees je de meest recente controle van 12 juli 2024.

We hebben water van goede kwaliteit!

Hartelijke groeten,

Yves.

woensdag 10 juli 2024

Vergadering met de Burgemeester van Viroinval

Beste Eigenaars,



Op 1 juli hebben Bestuursleden Bruno, Michel en Thierry de Burgemeester van Viroinval ontmoet, Baudouin Schellen. Het ontvangst was warm en vriendelijk. De burgemeester stelde zijn team voor en de leden van de commissie stelden zich voor. Volgende punten zijn besproken.

1. OPENBARE OF PRIVÉ-WEGEN OP HET DOMEIN
Het domein wordt doorkruist door de Chemin des Nobertins en de Chemin des Trois Fontaines die gemeentelijk zijn. Er wordt een bezoek aan de locatie met de gemeente gepland om de plaatsing van kleine paaltjes met reflectoren te overwegen en oplossingen te vinden om te kunnen kruisen (extra ruimte te kruisen indien mogelijk). De gemeente stemt ermee in om gemeentelijke zones zoals grachten, bladeren, sneeuw enz. schoon te maken.

2. SIGNALERING
Deze is tegenstrijdig. Aan de ingang van het domein staat een bord met 20 km/uur en aan het begin van het bos (bovenste deel) een tweede bord met 30 km/uur. De gemeente gaat kijken wie bij de uitgang van het bos voor het 30km/uur-bord heeft gekozen en kijken of dit veranderd kan worden.

3. AFVALWATERZUIVERINGSINSTALLATIE
Moeten we een rioolwaterzuiveringsinstallatie in het gebied plaatsen? Ja, we zouden allemaal een waterzuiveringsinstallatie moeten hebben (zie SPW-watercode) Er zijn verschillende methoden:

• Tank en lagune stroomafwaarts
• Filtratiestation met bacteriën 
• Etc.

In theorie zijn vrijstellingen van tijd tot tijd mogelijk vanwege de ondergrond, maar deze zijn zeer moeilijk te verkrijgen vanuit het Waalse Gewest.

4. PAD NA DE K D’OR
De vorige voorzitter van het comité zou zich ertoe hebben verbonden het werk af te ronden met de persoon die verantwoordelijk was voor het werk dat 2 of 3 jaar geleden werd ondernomen. De beheerder van Openbare Werken van de gemeente is in het bezit van de foto's van de schade aan de wegen.

5. DIEFSTALPROBLEEM EN CAMERABEWAKING
De gemeente Viroinval plant zelf om camera's op gemeentelijk niveau te voorzien. Dit is een ruimer project dat gefocust op mobiele camera’s in functie van specifieke problemen. De gemeente gaat het cameraproject op domein onderzoeken en kijken of de aanvraag geïntegreerd kan worden in het gemeentedossier. Hiervoor moeten wij de locaties van de voorgestelde camera's aan de toegang tot het domein doorsturen naar de gemeente.

De ambtenaar van Openbare Werken stimuleert eigenaars om zelf camera's op hun eigendom te voorzien. Opgemerkt moet worden dat er zeer weinig klachten bij de lokale politie zijn ingediend, waardoor de gemelde diefstallen niet zijn geregistreerd.

Indien de gemeente aanvaardt dat wij camera’s plaatsen, zal het beheer van de beelden door de politie worden gedaan. Elke overtreding of ongepast gedrag dat wordt waargenomen, kan het voorwerp uitmaken van een klacht bij de lokale politie.

6. BRANDWEER
Het is verstandig om met de brandweercommandant en de burgemeester een bezoek ter plaatse te brengen om de brandveiligheid te beoordelen. Er werd aan herinnerd dat zich 50.000 liter water bevond onder de garage en de vijver achter het voormalige Tou du Diable waar de brandweer water kon pompen in geval van overmacht. 

Vlakbij de huidige watertoren bevindt zich een put met een waterpomp. Deze pomp werkt momenteel niet meer omdat ze niet op de maat van de put is, of omdat de put moeten worden vergroot. Om de juiste beslissing nemen en deze goed te laten werken, moet een expert een analyse uitvoeren.

Het is goed te onthouden dat een zone van 10 M rond de chalets moet worden vrijgemaakt om verspreiding van brand te voorkomen. We hebben het geluk dat er in onze bossen niet al te veel naaldbomen voorkomen. Er werd ook aan herinnerd dat elke verhuur van een chalet eerst het voorwerp moet uitmaken van een rapport aan het Waalse Gewest en een attest van de brandweer betreffende de brandveiligheid. Er zijn controles uitgevoerd (Air B&B - Verhuur van gîtes etc.) en zullen in de toekomst worden uitgebreid omdat extra personeel is ingezet bij de gemeente. De boetes zijn zwaar.

7. BOUWVERGUNNING
De eisen opgenomen in het Reglement Interne Orde (ROI) zijn van toepassing op de urbanisatie, namelijk respect voor 60 m2 op de begane grond en mezzanine, geen bovenverdieping en geen bewoonbare kelder. In de toekomst zal de gemeente de naleving ter plaatse kunnen verifiëren.

8. BESCHERMING VAN DE BEEK ONDERAAN HET DOMEIN (Garage)
Het plan is om een ​​grote steen onder de kraan te leggen, zodat een emmer plaatsen onmogelijk wordt. Er kan een verbodsbord worden geplaatst om automobilisten te ontmoedigen hun voertuigen te wassen, wat de nabijgelegen beek vervuilt.

9.YURT
Het gemeentehuis is geen voorstander van het toestaan ​​van yurts in het gebied, omdat we ons niet in een bouwgrondzone bevinden, maar in een recreatiezone. Lichtgewicht woningen (Yurt, Tiny-House etc.) zijn onderworpen aan zeer strenge voorwaarden en vereisen voorafgaande toestemming van de gemeente.

10. VERGADERING MET EIGENAARS EN DE GEMEENTE
De burgemeester is van mening dat tijdens bijeenkomsten de meest extraverte mensen het woord hebben en dat andere, meer gematigde mense zich niet meer durven uiten zonder elke dialoog uit te sluiten. Dit is een observatie.

11. ONGEPAST GEDRAG EN MOLOKS
De gemeente wordt met dezelfde problemen van ongepast gedrag geconfronteerd en wil zich ook uitrusten met mobiele camera's om de verantwoordelijken op te sporen en te beboeten.

12. UITVOEREN WERKEN
De gemeente heeft geen specifiek formulier nodig voor een interventie of inspectie naar aanleiding van de werkzaamheden die bij het KD'OR zijn uitgevoerd, maar het zal wel nodig zijn om dit vooraf aan de gemeente te melden (M.BERTAND). Grote werkzaamheden tijdens het jachtseizoen zijn uitgesloten. Voor alle werkzaamheden waarbij het verkeer moet worden geblokkeerd, enz. moet een politiebevel worden opgesteld, zoals het bevel dat voor de huidige werkzaamheden is opgesteld.

13. GROOT AFVAL
Grote voorwerpen en afval dat niet in de  Moloks kan makkelijk naar een containerpark in de buurt. Indien er voldoende metaal is, kunnen wij beroep doen op een oud metaal handelaar in de regio.

14. STEUN VAN DE GEMEENTE VOOR WATER OF ELEKTRICITEIT
Voor een particulier domein kunnen geen gemeentelijke medewerkers worden ingezet. Hulp van gemeentelijke technici is daardoor onmogelijk. Een idee van de burgemeester is om een beroep te doen op een professionele syndicus om storingen en problemen met water en elektriciteit op te lossen naar het model van andere mede-eigendommen. Een andere optie kan zijn dat de vzw een chalet koopt, verbouwt of bouwt waarin een veelzijdige conciërge kan wonen en ter plaatse de vele technische problemen kan oplossen.

15. ONTMOEDIGEN VAN SLUIKSTORTEN / VEILIGHEID
De burgemeester sprak zijn goedkeuring uit over het plaatsen van barelen bij de ingangen van het domein om het illegaal dumpen van afval tegen te gaan. Deze barelen zouden worden geactiveerd via een toegangscode. Een aparte regeling moet ervoor zorgen dat hulpdiensten gemakkelijk binnen kunnen.

16. RECLAME - GEMEENSCHAPPELIJKE BRIEVENBUS
Sinds Bpost is begonnen met het individueel verdelen van post, ontvangen we niet langer verschillende reclameboodschappen van de gemeente Viroinval. De plaatsing van een gemeenschappelijke brievenbus voor de reclame van de gemeente aan de voorkant van de garage kan eigenaars en bewoners op de hoogte houden van culturele, sportieve en andere activiteiten in de omgeving.

17. SERENITEIT OP DE LAATSTE ALGEMENE VERGADERING
De burgemeester feliciteerde het nieuwe comité met de rust die heerste tijdens de vergaderingen van het domein. Hij heeft andere herinneringen dan wat hij nu hoort.